Bygging eller oppussing av bad

Badet er et viktig rom i alle boliger og leiligheter, og huser ofte både servant, toalett, dusj, badekar eller til og med vaskemaskin. Siden bad er definert som våtrom, foreligger det helt spesielle krav til bygging og oppussing av dette rommet.

Når et bad skal bygges eller pusses opp, er det viktig å ha kjennskap til alt fra regler og materialbruk, til pris og prosess.

 

Husets mest krevende og kostbare rom

Badet er kjent for å være et av de mest krevende å bygge eller pusse opp, og også et av de dyreste. Skal du ha et helt nytt bad vil det være en rekke tekniske utfordringer som må håndteres. Dette gjelder for eksempel følgende elementer:

 • Rørleggerarbeid (avløp og vanntilførsel)
 • Elektrisitet
 • Ventilasjon
 • Vegger og fliser

 

Søknader og tillatelser for bygging av bad

Dersom man skal bygge bad, gjelder det å sørge for at alle tillatelser er på plass. Fra og med januar 2012 forsvant kravet om søknadsplikt for bygging av våtrom. I de fleste tilfeller kan  derfor badet bygges uten å måtte søke godkjenning hos kommunen først.

Det er imidlertid fortsatt enkelte byggeprosjekter som krever at du søker om tillatelse hos kommunen. Dette gjelder følgende:

 • Endring av bærekonstruksjon (flytting, inngripen i eller rivning av takstoler, bærevegger eller andre bærende elementer)
 • Bygging av bad som medfører at branncelle brytes (dette er for eksempel aktuelt ved utbytting av sluk i rekkehus)
 • Bygging av bad i rom uten godkjenning for varig opphold (for eksempel en bod). Da må det søkes om bruksendring.

 

Få hjelp av fagfolk

Ved oppussing eller bygging av nytt bad er det enkelte ting man kan gjøre selv. Dette inkluderer «enkle» arbeidsoppgaver som å bytte toalettsete, montere nye baderomsmøbler, bytte dør eller å koble til ny vaskemaskin.

Andre ting bør du få hjelp til av fagfolk, slik at resultatet blir langvarig og forskriftsmessig bra. Det er for eksempel greit å få hjelp til å legge fliser, fordi dette er nøyaktighetsarbeid som krever forsiktighet. Vet du ikke hva du holder på med, kan du skade membranen.

Fagfolk vil dessuten sørge for at våtromsnormen følges. Det er også en rekke lovfestede krav til våtrom og andre rom med vanninstallasjoner.  Vi i Sørum Bygg sikrer at flislegging skjer i tråd med alle krav og normer.

Her er en oversikt over ting du bør få hjelp til av fagfolk ved oppussing av bad eller bygging av nytt bad fra bunnen av:

 • Membranarbeid
 • Legging av smøremembraner og vanntette sjikt
 • Rørarbeid og skjøting av rør
 • Krevende og omfattende flisarbeid
 • Alt elektrisk arbeid
 • Arbeid tilknyttet sluk

 

Hva koster oppussing av bad vs. bygging av nytt bad?

Snittprisen for å totalrenovere et eksisterende baderom ligger på rundt 220–240 000 kroner. Skal du bygge et helt nytt bad fra bunnen av, vil prisen ofte nærme seg 270–300 000 kroner hos de fleste leverandører.

Prisen vil avhenge av prosjektets omfang, materialer som benyttes, antall kvadratmeter og en rekke andre faktorer. Ta kontakt med oss for et prisoverslag. Vi sørger for å gi deg en gunstig og konkurransedyktig pris.

Trenger du hjelp til nytt bad?

Sørum Bad har flisleggere, tømrere og malere som hjelper deg med ethvert oppussingsprosjekt og bygging av bad.

Kontakt oss i dag dersom du har spørsmål eller trenger gode råd!

Mer informasjon om tjenesten